Защо бизнес в България

Решили сте да си регистрирате фирма и да започнете бизнес в България, или пък просто искате да се възползвате от най-ниското данъчно облагане в ЕС ?

Попаднали сте на точното място!

I. За България

 1. Местоположение – Република България е държава в Югоизточна Европа, в източната част на Балканския полуостров с площ 110 993,6 km²
  (на 101-во място). .Граничи на север с Румъния; на запад със Сърбия и Република Македония; на юг с Гърция и на югоизток с Турция, на изток, Черно море.
 2. История – Основаване 681 г. България е една от най-старите Европейски държави, която никога не е сменяла името си. Тя се нарежда на трето място след Гърция и Италия по брой на археологически разкопки, заради ранните цивилизации по нейните земи.Макар и малка, с незавидно днес икономическо положение, България е една от най-старите държави в света, която е допринесла немалко за неговото развитие.Отличен климат, природа, храна и гостоприемство.
 3. Население – При последното преброяване през 2011 г. към 1 февруари 2011 г. общия брой на населението е 7 364 570 души
 4. Официален Език – Български (85,2%)
 5. Вероизповедание – основна религия източноправославно християнство
 6. Азбука – кирилица
 7. Интернет домейн – .бг, .bg
 8. Телефонен код +359
 9. Часова зона EET (UTC+2)
 10. Столица и най- голям град – София
 11. Климат – умерено-континентален
 12. Политическа структура – светска държава, парламентарна република, с ясно изразено разделение на властите – законодателна, изпълнителна, съдебна .
 13. Национални символи

а) знаме – правоъгълна форма и се състои от три цвята: бял, зелен и червен, разположени хоризонтално отгоре надолу, като цветните полета са еднакви по форма и размери

б) химн – Мила Родино

г) герб -Гербът на България е изправен златен коронован лъв на тъмночервено поле, обърнат на дясна хералдическа страна, поставен върху щит. От двете му страни има изобразени лъвове-щитодръжци, а над него – царска корона. Под щита има постамент от дъбови клонки със златни плодове и девизна лента с трикольорен кант, на която има изписан националният девиз „Съединението прави силата“.

14. Нациоанален девиз – Съединението прави силата

15. Административно деление – 28 области – Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, Разград, Русе, Силистра, Сливен, Смолян, Област София-столица, област София, Стара Загора, Търговище, Хасково, Шумен, Ямбол

16. Присъединяване към ЕС – през 2007 г.

17. Присъединяване към НАТО – през 2004 г.

18. Икономика и инфраструктура – Макроикономическа и финансова стабилност, силно отворена пазарна икономика. Разположена на кръстопът с достъп до западноевропейските, близкоизточните и средиземноморските пазари. С централното си място на Балканския полуостров, страната ни е повече от добър избор за бизнес локация. Четири Европейски транспортни коридора минават през страната и три от тях правят връзка с гр. София. От 1 до 3 часови полети до повечето Европейски столици

19. Фискални предимства – България се радва на един от най- благоприятните данъчни режими в рамките на ЕС. Същевременно данъчното законодателство е почти напълно синхронизирано с това на ЕС и продължава да се развива в тази посока.
Правителствената политика се фокусира върху създаване на все по-добри условия и бизнес климат с оглед насърчаване на местния бизнес и привличане на все повече чуждестранни инвеститори.

20. Правна система – Правната система в България се зачислява към тези от континентален тип.Тя е резултат от рецепцията на правото, настъпила през края на XIX и началото на XX век.В този период били положени юридическите основи в страната на базата на някои от най-развитите правни системи на това време (френската, италианската и др.)

21. Фискална година – календарна година (1 януари – 31 декември)

22. Търговски организации – ЕС, СТО, ОССЕ и ОЧИС

23. Валута – Паричната единица е български лев (BGN) равен на 100 стотинки, фиксиран към еврото: EUR 1 = BGN 1.95583

24. Работна сила – Работна сила в България е добре образована и говори различни езици. Високо образовани и квалифицирани специалисти могат да бъдат намерени на една от най-ниските цени в рамките на ЕС. Наемни и продажни цени на недвижима собственост на изключително привлекателни ценови нива

25.Официални празници

1 януари – Нова година

3 март – Ден на Освобождението на България от османско иго

1 май – Ден на труда

6 май – Гергьовден, Ден на храбростта и Българската армия

24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост

6 септември – Ден на Съединението на България

22 септември – Ден на Независимостта на България

1 ноември – Ден на народните будители

24 декември – Бъдни вечер

25 и 26 декември – Коледа, Рождество Христово

Великден – четири дни (петък, събота, неделя и понеделник), които в съответната година се определят за празнуването му;

II. Данъчни стимули

1. Какви са основните предимствата от регистриране на фирма в България? – През последните години България се превърна в желано място за бизнес, както от местни предприемачи, така и от много чуждестранни инвеститори и международни фирми. Основните предимства са :ниски данъци, евтина работана ръка, разходи за живот, локация

А.Основни данъци за 2019 година:

а) данък върху доходите на физ. лица – 10%

б) корпоративен данък – 10%

в) данък върху дивидентите – 5 %

г) данъкът върху добавената стойност (ДДС) -20% и нула за износ и вътреобщностни доставки.

д) ДДС в туризма – 9 %

Б. Задължение за регистриране по закона на ДДС е само в следните случаи:

а) оборот над 50 000 лв. (€ 25,000)

б) вътреобщностни доставки над 20 000 лева (€ 10,000)

в) За продажба от разстояние над 70 000 лева (€ 35,000)

В. Има акцизи върху алкохол, тютюневи изделия, луксозни автомобили, електричество и петрол.

Г. Общинските съвети определят, в рамките на закона, точния размер на местните данъци и такси:

а) Общински данък върху всички недвижими имоти от 0.5% до 2%

Д. Минимална работна заплата – 560 лв

2. Предимство за данъчните лица в България

III. Регистрация на фирма в България

България е предпочитана дестинация за външни инвеститори за регистрация на фирми с цел оптимизация на данъчното облагане.Регистрацията на фирма в България отнема само няколко дни. Минимално изискуемият капитал бе намален до 2 лева. Фирмена регистрация по ДДС се извършва за по-малко от 10 дни.

IV. Договори за избягване на двойно данъчно облагане

България има подписани и действащи международни спогодби за избягване на двойно данъчно облагане с над 80 държави по целия свят.

V. За Петрич

Град Петрич е модерен европейски град с прекрасен климат , чист въздух и е атрактивна туристическа дестинация.

Има добра инфраструктура и локация – градът е разположен на исторически кръстопът, в близост до Гърция, Македония, София и Солун, добре развита инфраструктура, добро отношение към бизнеса от страна на местните власти и ниски разходи за труд за квалифицирана работна ръка.

Регистрацията на фирма в Република България може да се използва за първа стъпка за получаване на виза, временно или постоянно пребиваване в България.

Осъществете идеите си в България!

СВЪРЖИ СЕ С НАС СЕГА!

Related Posts

Вашият коментар